Loes Stuij

Loes-Stuij uitvaartbegeleider Bewust natuurlijk afscheid nemen Deventer
foto van een bruin boeddha beeld

Een naderend afscheid voorbespreken?

We hebben lang getwijfeld om alvast in gesprek te gaan

Toen mijn broer op sterven lag voelde het zo stom om zijn uitvaart alvast te bespreken met een uitvaartbegeleider. Maar we waren ook bang dat als we zouden wachten tot na zijn over- lijden er teveel tegelijk moest worden geregeld. Verkeerde keuzes maken waar we later spijt van zouden krijgen was mogelijk nog erger.

Achteraf zijn we zo blij dat we al voor het overlijden in gesprek zijn gegaan

Dit heeft ons rust gegeven. Vooral in de periode direct na zijn overlijden. We wisten precies hoe we afscheid wilden nemen. In allerlei kleine details werd mijn broer herkend, door ons en ook door zijn vrienden en collega’s. Dat heeft ons geraakt. Zo is het een afscheid geworden dat we koesteren.

Mensen  hebben vaak nog geen idee wat hun wensen zijn…

In het gesprek begonnen we te vertellen over mijn broer, over zijn leven. Al pratend deed mijn broer typische uitspraken. Als vanzelf kwamen er steeds meer herinneringen naar boven, ook door wat er allemaal in zijn huiskamer staat en waar Loes soms een vraag over stelde.”

Als de uitvaart klopt, voel je dat

Het ontroert en geeft rust. Zolang dat niet het geval is, zoeken we verder. Het gesprek brengt vaak iets in gang waardoor je binnen je familie verder praat. Zo ontstaan er nog meer ideeën. Ook bij mij “dwarrelt” het vaak nog verder. Zo maken we samen een afscheid dat recht doet aan het leven van de overledene.

Tijdens het gesprek heb ik mijn oren en ogen open

Ik hoor details om op door te vragen. Ik zie en hoor hoe jullie met elkaar in gesprek zijn. Ik hoor typische opmerkingen of grapjes. Ik vang een blik. En ik zie de inrichting van het huis en bijvoorbeeld de tuin, spullen die belangrijk zijn voor diegene, proef de sfeer.

Ik merk allemaal elementen op die betekenis kunnen hebben bij de uitvaart. En door die elementen te benoemen, halen we met elkaar vanzelf wensen naar boven. Aan de hand daarvan kan ik gericht (duurzame) mogelijkheden voorleggen.

•  Een goede voorbereiding geeft rust omdat je weet wat je wilt en waarom je dat wilt.

Daardoor heb je in de week na het overlijden, meer ruimte om afscheid te nemen, om bij elkaar te zijn.

•  De uitvaart raakt en ontroert omdat de persoon erin herkend wordt. Dat helpt bij het verwerken van het verdriet.

•  De uitvaart geeft dierbare herinneringen om aan terug te denken.

Wil jij ook een naderend afscheid van een dierbare of van jezelf voorbespreken? Neem dan contact op.

Categorieën & tags

Deel deze blog
Lees ook deze blogs
Wil je een afscheid dat klopt en een dierbare herinnering achterlaat?

Bel of mail voor een vrijblijvende kennismaking

Scroll naar boven